Staatssecretaris pakt lijnkaping aan

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Het wordt verboden om zelfstandige ondernemers telefonisch telecomabonnementen te verkopen. Staatssecretaris Mona keijzer (Economische Zaken, CDA) bereidt een wet voor die een einde maakt aan slamming oftewel ‘lijnkaping’.

Kleine ondernemers zijn regelmatig slachtoffer van telecomaanbieders die telefonisch een aanbieding doen voor een nieuw abonnement. De verkopers gebruiken trucs waardoor ondernemers denken dat zijn korting krijgen bij hun huidige telecomaanbieders. In werkelijkheid stappen ze – ongewild- over naar een andere aanbieder en betalen daar meestal meer.

“Misleiding”, noemt staatssecretaris Keijzer deze praktijken in haar wetsvoorstel, dat voor consultatie online is gezet. Ondernemers zijn de dupe, omdat zij nu niet dezelfde bescherming hebben als consumenten. Voor consumenten is er al jaren geregeld dat een telecomcontract pas geldig is als er daadwerkelijk een handtekening is gezet. Bij ondernemers, onder wie ruim één miljoen zzp’ers in Nederland, is mondelinge toestemming voldoende om een contract in te laten gaan.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) waarschuwde vorig jaar al voor ‘telecomcowboys’ die ondernemers abonnementen aansmeren. KPN kreeg in dat jaar zo’n honderd klachten per maand van ondernemers die zich opgelicht voelden.

De zzp’ers geven bijvoorbeeld telefonisch toestemming voor een ‘kortingsactie’, waarna hun abonnement bij de oude aanbieder wordt opgezegd en ze direct vast zitten aan een nieuwe aanbieder. Hun abonnement is zo ‘gekaapt’, daarom wordt ook wel van ‘lijnkaping’ gesproken.

In de nieuwe wet moeten ondernemers, net als consumenten, schriftelijk toestemming geven voor een overstap. “Dit betekent dat een  per telefoon, mondeling aangegane overeenkomst op zichzelf nietig is”, aldus Keijzer in haar wetsvoorstel.

Afgelopen juni liet de staatssecretaris al weten dat zij bij de ACM in de gaten hield of het aantal klachten over ‘lijnkaping’ zou afnemen. Als dat niet het geval was, zou ze extra maatregelen nemen. Keijzer komt begin volgend jaar met een definitief wetsvoorstel.

Laat uw reactie achter

U moet ingelogd zijn om een post te plaatsen.

Telegrootgebruik

is de serviceorganisatie van de Nederlandse Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG)

Exclusief voor leden van BTG leveren wij diensten en inkoopvoordelen rondom telecommunicatieproducten en -diensten. Ook handelt TGG de administratieve verwerking van complexe facturering af zodat u meer overzicht krijgt, bijvoorbeeld voor bedrijven met veel vestigingen.

Webshop Mobiele hardware

Via deze webshop kunnen TGG deelnemers eenvoudig bestellingen plaatsen voor smartphones, accessoires, mobiele diensten en services.

LOGIN

Webshop TGG DSL shop

Via deze webshop kunnen TGG deelnemers internetverbindingen op basis van ADSL en SDSL bestellen. Het assortiment loopt van een eenvoudige ADSL-verbinding voor een thuiswerker tot een zakelijke SDSL-verbinding met een snelheid van 20Mbit.

LOGIN